Σήμερα τα Microsoft Windows γίνονται 30 ετών







Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε ποτέ, τα Windows, κλείνει τα 30. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές τους.

Η επανάσταση των PC ξεκίνησε σαν σήμερα 30 χρόνια πριν. Η Microsoftλανσάρισε την πρώτη έκδοση των Windows στις 20 Νοεμβρίου 1985 για να διαδεχθούν το MS-DOS. Ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία των υπολογιστών που καθόρισε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές σήμερα, αν και η τότε εμπειρία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε τώρα.




















Τα Windows 1.0 υποστήριζαν προηγμένα γραφικά, ποντίκι








Τα Windows 3.1 έφεραν ένα καλύτερο UI, Program Manager και File Manager. Προηγουμένως, με τα Windows 2.0 είχαν έλθει τα World και Excel.








Τα Windows 95 είναι από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις στην ιστορία των Windows.





Τα Windows XP ήταν σχεδιασμένα για επαγγελματική και οικιακή χρήση. Βασισμένα στα επαγγελματική Windows NT προσέφεραν μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και δυνατότητα plug n play.

Τα Windows 1.0 απαιτούσαν 256Κ μνήμης, δύο διπλής όψης floppy drives και κάρτα γραφικών, ενώ η Microsoft συνιστούσε HDD και 512Κ μνήμη για όποια συστήματα έτρεχαν DOS 3.0 και μεγαλύτερο.

Τα Windows 1.0 δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα και η Microsoft παρουσίαση τα Windows 2.0 τον Δεκέμβριο του 1987 και έτρεχαν σε286 PC. Από τα Windows 3.0 του 1990 και έπειτα μπορούμε να πούμε ότι η Microsoft σοβάρεψε το παιχνίδι, ενώ το Microsoft Office τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και η αναβάθμιση σε 3.1 το 1992 απογείωσαν τις πωλήσεις.


To PC magazine της 26ης Ιουνίου 1990 είχε ένα εκτενές αφιέρωμα στα Windows 3.0.

H ιστορία από τότε και έπειτα είναι λίγο έως πολύ γνωστή στους περισσότερους, ακόμη και αν δεν έχουν ζήσει τις εξελίξεις όταν αυτές συνέβαιναν. Τα Windows 95 ήταν ένα άλμα μπροστά, τα XP έγραψαν τη δική τους ιστορία, ενώ δεν έλειψαν και οι αποτυχίες όπως τα Windows ME και τα Windows Vista.

Τα Windows 7 είναι σήμερα το πιο επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα της Microsοft.


Πηγή :http://gr.pcmag.com/