Δημιουργία Διαμερισμάτων Σκληρού Δίσκου Στα Windows




Στην αγορά υπάρχουν ενδεχομένως δεκάδες προγράμματα για τη δημιουργία διαμερισμάτων σκληρού δίσκου, πολλά εκ των οποίων δωρεάν ή ανοιχτού κώδικα, όπως το Easeus Partition Master και τοGnome Partition Editor. Στον οδηγό αυτό, όμως, θα δούμε πώς γίνεται η διαδικασία αποκλειστικά μέσω της διαχείρισης δίσκων των Windows.






Προσοχή!

Οποιαδήποτε διαδικασία σχετική με τη δημιουργία διαμερισμάτων ενέχει τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων.

Ποτέ δεν ξεκινάμε καμία σχετική εργασία χωρίς να έχουμε ένα πλήρες backup των δεδομένων που δεν θέλουμε να χάσουμε.

Καλό είναι επίσης πριν από τη δημιουργία διαμερισμάτων να έχουμε κάνει έναν έλεγχο δίσκου, καθώς και μία ανασυγκρότηση δίσκου.

Η παρακάτω διαδικασία λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, και Windows 8.1.

Βήμα 1ο. Άνοιγμα Διαχείρισης Δίσκων.

Βήμα 2ο. Συρρίκνωση Τόμου

Βήμα 3ο. Δημιουργία Διαμερίσματος


Χρειάζεστε βοήθεια με τη δημιουργία διαμερισμάτων σκληρού δίσκου?

Δημιουργία Διαμερισμάτων Σκληρού Δίσκου: 

Βήμα 1ο. Άνοιγμα Διαχείρισης Δίσκων.



Στο πληκτρολόγιο πατάμε το κουμπί με το σήμα των Windows και ταυτόχρονα το R.

Στην "εκτέλεση" γράφουμε την εντολή diskmgmt.msc και πατάμε ΟΚ.




Βήμα 2ο. Συρρίκνωση Τόμου


Από τη στιγμή που επιθυμούμε τη δημιουργία διαμερισμάτων σε έναν υπάρχον δίσκο, θα πρέπει να συρρικνώσουμε το διαμέρισμα που τον καταλαμβάνει ήδη.

Κάνουμε δεξί κλικ επάνω του και επιλέγουμε "Συρρίκνωση Τόμου"





Θα ανοίξει ένα παράθυρο που μας δείχνει το συνολικό μέγεθος του διαμερίσματος αυτή τη στιγμή, καθώς και το πόσα MB είναι διαθέσιμα για συρρίκνωση, χωρίς τα δεδομένα που ήδη περιέχει ο δίσκος.

Στο πεδίο "Μέγεθος χώρου σε MB προς συρρίκνωση συμπληρώνουμε το πόσα MB θέλουμε να απελευθερώσουμε για το νέο μας διαμέρισμα δίσκου.



Θυμηθείτε, 1GB=1024MB, άρα αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα partition πχ 50GB ο σωστός αριθμός είναι 50*1024=51200MB.

Κάνοντας κλικ στη συρρίκνωση, ξεκινάει η διαδικασία.

Βήμα 3ο. Δημιουργία Διαμερίσματος

Το νέο, κενό κομμάτι δίσκου εμφανίζεται πλέον μαύρο, δίπλα στο συρρικνωμένο μπλε.



Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε "Νέος απλός τόμος..."




Θα ανοίξει ένας οδηγός που θα μας πάει βήμα βήμα στη δημιουργία του νέου τόμου. Πατάμε επόμενο.




Η προεπιλογή θα είναι το νέο αυτό διαμέρισμα να πιάσει όλο τον κενό χώρο, στο παράδειγμα και τα 51200MB (50GB) κατά τα οποία συρρικνώσαμε το προηγούμενο Partition.




Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μόνο partition στο δίσκο, αφήνουμε τον αριθμό ως έχει, και πατάμε επόμενο.

Αλλιώς, για τη δημιουργία διαμερισμάτων πέραν του ενός, μπορούμε να γράψουμε ένα μικρότερο αριθμό, πχ 30720 για 30GB (30*1024) και ύστερα να επαναλάβουμε τη διαδικασία στο υπόλοιπο κομμάτι δίσκου.

Έχετε υπ' όψιν πως στους δίσκους με partition table MBR (που είναι η πλειοψηφία) δεν είναι δυνατή η δημιουργία διαμερισμάτων πέρα από τα 4 πρωτεύοντα.

Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε γράμμα μονάδας δίσκου για το νέο partition. Στο παράδειγμα αφήνουμε το προεπιλεγμένο Ε: και πατάμε επόμενο.




Τέλος, αφήνουμε ως σύστημα αρχείων το NTFS και προαιρετικά βάζουμε μια ετικέτα τόμου, που θα είναι το όνομα του διαμερίσματος, πχ "Αρχεία" ή "Ταινίες".




Αφήνουμε τσεκαρισμένη τη γρήγορη διαμόρφωση, αλλιώς σε ένα μεγάλο δίσκο η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετή ώρα.

Προαιρετικά, μπορούμε να εφαρμόσουμε συμπίεση αρχείων και φακέλων, αναλόγως με τον τύπο των δεδομένων που σκοπεύουμε να έχουμε στο διαμέρισμα.

Για παράδειγμα, αν θα έχουμε πολλά αρχεία Office (Word, Excel) ή αρχεία κειμένου .txt, η συμπίεση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο τους, μέχρι και πάνω από 90% σε πολλές περιπτώσεις.

Εντούτοις, αρχεία όπως οι ταινίες, οι φωτογραφίες Jpeg ή η μουσική σε Mp3, είναι ήδη συμπιεσμένα από σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης, και το να έχουμε συμπιεσμένο τον τόμο θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι επιδόσεις του, χωρίς κάποιο σημαντικό όφελος.

Τέλος, ο οδηγός μας δείχνει μια ανασκόπηση των επιλογών μας. Κάνουμε κλικ στο "Τέλος" για να τις εφαρμόσουμε.




Αν έχουμε αλλάξει γνώμη για οτιδήποτε, με κλικ στο "προηγούμενο" μπορούμε να επεξεργαστούμε τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ή και να ακυρώσουμε όλη τη διαδικασία, με κλικ στο "άκυρο".

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το νέο μας διαμέρισμα δίσκου είναι έτοιμο, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα, χωρίς καν να κάνουμε επανεκκίνηση.



Πηγή: www.pcsteps.gr